Langoše - Pizza po domácku
Potřebujeme:
1/2 kg hladké mouky, rovná čajová lžička soli
1 kelímek zakysané smetany
1/2 hrnku mléka(nebo hrnek mléka pokud neni smetana), 1/2 lžičky cukru
droždí kostka 42g. (Noli nebo jiné, nebo sušené, instantní na pul kila mouky)
všechno je vytažený dostatečně s předstihem z ledničky!
jinak vám to nikdy nenakyne:))
na langoše: 30dkg nastrouhaný tvrdý sýr, tatarka nebo kečup, česnek, sůl
na pizzu: 20dkg nastr.sýr, kečup, 20dkg šunka, 6 žampionů, koření na pizzu
nejlepší osvědčené je Pizza od Vitany
Výborná směs na pizzu míslo kečupu:
Plechovka rajčat ve štávě 400g, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, lžička cukru
malý rajský protlak, rozmarýn, bazalka, oregano, olej. Zpění se cibulka přidá
vše ostatní a vaří se 40min. na mírném ohni za občasného míchání a nechá
vychladnout (může se trochu podlívat vodou)
Postup:
Uděláme kvásek a to tak, že mléko převaříme, zchladíme na ho vlažno,
rozdrobíme droždí, trošku cukru, zakryjeme a čekáme až nadskočí:o).
Tak asi za půl hoďky už by to mělo být, smícháme s moukou, solí a smetanou
v těsto. Těsto necháme zase chvilku nakynout, asi tak zas půl hoďky, hoďku.
Rozdělíme ho na 8dílů nožem na langoše a na 4díly na pizzy (napůl, půlky
na půl a půlky napůl:)) V této chvíli jdou jednotlivé díly těsta dát dol ledničky
(dá se prý použít 3 dny) nebo zmrazit a použít do půl roku. Prý lze zmrazit i
kvasnice,ale nezkoušel sem to. Namoučníme desku a váleček trochou mouky, aby
se to nelepilo rozválíme každý kousek na langoš o průměru asi 25cm a smažíme
na hodně oleji po obou stranách. Chce to velkou a vysokou pánev. Je jich
vlastně 8ks, ale dou i opečený zmrazit a pak v mikrovlnce rychle ohřát, takže se
pak hodí, pokud se vám nechce nic dělat:o) Pak už se jen potře česnekem, tatarkou
nebo kečupem, posype sýrem, trošku posolí a můžeme baštit:o)
Nebo z tohoto kynutého těsta lze vyválet rovnoměrně kulatou pizzu cca 30cm,která
se položí na pizzovej teflonovej kulatej plech 32cm s dírkama (Makro 100,-), potře
kečupem, nebo směsí (viz výše) posype čím chcete, třeba šunkou, krájenými žampiony,
sýrem... a peče se v rozpálené troubě při 300st.celsia (na max.) v el. troubě 6min.
Jen pro jistotu - z této dávky máte buď 8ks langošů, nebo 4 pizzy ...ideální a bašta:o))
Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)
|