Langoše - Pizza po domácku

Potřebujeme:

  • 1/2 kg hladké mouky, rovná čajová lžička soli
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/2 hrnku mléka(nebo hrnek mléka pokud neni smetana), 1/2 lžičky cukru
  • droždí kostka 42g. (Noli nebo jiné, nebo sušené, instantní na pul kila mouky)
  • všechno je vytažený dostatečně s předstihem z ledničky!
  • jinak vám to nikdy nenakyne:))

  • na langoše: 30dkg nastrouhaný tvrdý sýr, tatarka nebo kečup, česnek, sůl
  • na pizzu: 20dkg nastr.sýr, kečup, 20dkg šunka, 6 žampionů, koření na pizzu
  • nejlepší osvědčené je Pizza od Vitany

  • Výborná směs na pizzu míslo kečupu:
  • Plechovka rajčat ve štávě 400g, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, lžička cukru
  • malý rajský protlak, rozmarýn, bazalka, oregano, olej. Zpění se cibulka přidá
  • vše ostatní a vaří se 40min. na mírném ohni za občasného míchání a nechá
  • vychladnout (může se trochu podlívat vodou)

    Postup:
    Uděláme kvásek a to tak, že mléko převaříme, zchladíme na ho vlažno,
    rozdrobíme droždí, trošku cukru, zakryjeme a čekáme až nadskočí:o).
    Tak asi za půl hoďky už by to mělo být, smícháme s moukou, solí a smetanou
    v těsto. Těsto necháme zase chvilku nakynout, asi tak zas půl hoďky, hoďku.
    Rozdělíme ho na 8dílů nožem na langoše a na 4díly na pizzy (napůl, půlky
    na půl a půlky napůl:)) V této chvíli jdou jednotlivé díly těsta dát dol ledničky
    (dá se prý použít 3 dny) nebo zmrazit a použít do půl roku. Prý lze zmrazit i
    kvasnice,ale nezkoušel sem to. Namoučníme desku a váleček trochou mouky, aby
    se to nelepilo rozválíme každý kousek na langoš o průměru asi 25cm a smažíme
    na hodně oleji po obou stranách. Chce to velkou a vysokou pánev. Je jich
    vlastně 8ks, ale dou i opečený zmrazit a pak v mikrovlnce rychle ohřát, takže se
    pak hodí, pokud se vám nechce nic dělat:o) Pak už se jen potře česnekem, tatarkou
    nebo kečupem, posype sýrem, trošku posolí a můžeme baštit:o)
    Nebo z tohoto kynutého těsta lze vyválet rovnoměrně kulatou pizzu cca 30cm,která
    se položí na pizzovej teflonovej kulatej plech 32cm s dírkama (Makro 100,-), potře
    kečupem, nebo směsí (viz výše) posype čím chcete, třeba šunkou, krájenými žampiony,
    sýrem... a peče se v rozpálené troubě při 300st.celsia (na max.) v el. troubě 6min.
    Jen pro jistotu - z této dávky máte buď 8ks langošů, nebo 4 pizzy ...ideální a bašta:o))


    Foto: (kliknutím se obrázek zvětší)